Αναζήτηση

Συντήρηση Γονιμότητας για την νέα γυναίκα

Από την Χριστίνα Ιωακειμίδου MD, MRCOG, BSCCP, MSc

Χειρουργός/ Γυναικολόγος/Μαιευτήρας, απόφοιτος Πανεπιστημίου Κρήτης

Μέλος του Βασιλικού Κολλεγίου Μαιευτήρων Γυναικολόγων Ηνωμένου Βασιλείου

Master of Science in Human Reproduction and Development, University of Bristol, UK


Πολλές φορές το βιολογικό ρολόι μιας γυναίκας δεν ακολουθεί τη βιολογική της ικανότητα να γίνει μητέρα και τότε πρέπει η επιστήμη να έχει προνοήσει.
Αγαπώ και φροντίζω τον εαυτό μου σημαίνει φροντίζω τόσο τη σωματική και ψυχική μου υγεία, καθώς επίσης και ενδιαφέρομαι για οτιδήποτε μπορεί δυνητικά να την επηρεάσει. Ένας τέτοιος παράγοντας είναι η γονιμότητα μιας γυναίκας που, ενώ σε μια περίοδο της ζωής της μπορεί να μην είναι προτεραιότητα, κάποια μεταγενέστερη χρονική στιγμή το ‘’καμπανάκι’’ της μητρότητας χτυπάει την πόρτα. Πολλές φορές όμως το βιολογικό ρολόι δεν ακολουθεί τη βιολογική ικανότητα μιας γυναίκας να γίνει μητέρα!Η εποχή μας θέλει τις γυναίκες να κάνουν σπουδές και καριέρα, οπότε αναγκαστικά αναβάλλεται η δημιουργία οικογένειας για μεγαλύτερες ηλικίες. Μετά τα 35 έτη η χρωμοσωμική υγεία, η δυναμική και το απόθεμα των ωαρίων της γυναίκας φθίνει -μετά τα 38 κατακόρυφα- με αποτέλεσμα ακόμη και οι τεχνικές εξωσωματικής γονιμοποίησης των ωαρίων αυτών να έχουν χαμηλή αποτελεσματικότητα.

Ένας τρόπος συντήρησης της γονιμότητας μιας γυναίκας για μεγαλύτερο διάστημα είναι η κρυοσυντήρηση των ωαρίων της σε ηλικίες όπου η πιθανότητα επίτευξης μιας εγκυμοσύνης είναι μεγάλη. Από τη μια λοιπόν υπάρχουν καθαρά πρακτικοί και κοινωνικοί λόγοι που μπορεί να οδηγήσουν μια γυναίκα σε αυτή την επιλογή. Από την άλλη, συντήρηση μπορεί να κάνει ασθενής πριν την έναρξη χημειοθεραπευτικών πρωτοκόλλων, που συνήθως δρουν αρνητικά στις ωοθήκες. Τρίτον, είναι επιλογή για ασθενείς που πρόκειται να υποβληθούν σε εκτεταμένα χειρουργεία στις ωοθήκες, ώστε να εξασφαλίσουν τη διατήρηση κάποιου καλού αποθέματος για το μέλλον.


Η συντήρηση ωαρίων γίνεται σήμερα με τη μέθοδο της υαλοποίησης (vitrification), όπου τα ωάρια ψύχονται ταχύτατα ώστε να διασφαλίζεται η αποφυγή δημιουργίας κρυστάλλων στο εσωτερικό τους, καθώς και καλύτερα ποσοστά απόψυξής τους, σε σχέση με παλαιότερες τεχνικές. Η διαδικασία για την γυναίκα περιλαμβάνει την εκτίμηση του ωοθηκικού της αποθέματος, με υπέρηχο ή εξέταση αίματος.Χριστίνα Ιωακειμίδου - Συντήρηση γονιμότητας
Συντήρηση γονιμότητας για την νεα γυναίκα

Με την έναρξη του κύκλου γίνεται λήψη ενέσιμης αγωγής, για περίπου δέκα ημέρες, με τροποποιήσεις σε κάποιες περιπτώσεις, προκειμένου να παραχθούν περισσότερα του ενός ωοθυλάκια. Στο διάστημα αυτό γίνεται τακτική υπερηχογραφική και ορμονική παρακολούθηση και η γυναίκα μπορεί να συνεχίζει την καθημερινή της δραστηριότητα. Η ωοληψία γίνεται με ήπια νάρκωση, διακολπικά και η επιστροφή στην εργασία μπορεί να γίνει την επόμενη ημέρα.


Η γυναίκα ενημερώνεται για τον αριθμό των ώριμων ωαρίων που έχει και μπορεί να τα χρησιμοποιήσει μετά από αρκετά έτη, εάν δεν έχει καταφέρει να αποκτήσει παιδί με φυσικό τρόπο. Αυτό που πρέπει να γίνει κατανοητό είναι ότι η διαδικασία αυτή δεν εξασφαλίζει τη γονιμότητα στο μέλλον. Διατηρεί την πιθανότητα που έχει μια γυναίκα να μείνει έγκυος, στην αντίστοιχη ηλικία που κάνει την κρυοσυντήρηση, εάν θα έκανε μια προσπάθεια εξωσωματικής. Άρα όσο νωρίτερα τόσο καλύτερη η πρόγνωση!


Με τις τεχνικές κρυοσυντήρησης ωαρίων έχουν βοηθηθεί δεκάδες γυναίκες και στη χώρα μας να φέρουν στον κόσμο το δικό τους μικρό θαύμα μέσω της διαδικασίας εξωσωματικής γονιμοποίησης, βοηθώντας τη φύση. Στην εποχή της τεχνολογίας και των εξελίξεων είναι ευθύνη των ειδικών και των μέσων να ενημερώνουν τις νέες γυναίκες για τις επιλογές που έχουν, ώστε η υπογονιμότητα της μεγάλης ηλικίας να αποτελεί παρελθόν.


Δημοσιεύτηκε στο περιοδικό "Love yourself" της εφημερίδας "KAΘΗΜΕΡΙΝΗ της Κυριακής" / Τεύχος Νο3/ Μάιος 2018

88 προβολές